Szklanka zdrowia - dlaczego powinniśmy pić świeżo wyciskane soki?

Dziś pokażę wam przepis na bardzo zdrowy i smaczny sok. Moja dieta w ciąży pozostawia wiele do życzenia, dlatego staram się, chociaż raz dziennie zadbać o moje (a więc i maluszka) zdrowie. Codziennie wypijam dużą szklankę poniższej mikstury.

Skład:
  • 3 buraki
  • 10 marchwi
  • 3 jabłka
  • Kawałek selera




Sposób przygotowania:
Umyj dobrze warzywa i owoce, jeśli potrzeba pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij w sokowirówce. Porcja na 2-3 szklanki w zależności od wielkości składników i ich soczystości. Sok można przechowywać w lodówce 3 dni.

Taki sok to samo zdrowie i witaminowa bomba.

Marchew jest źródłem witaminy A, witaminy z grupy B oraz Wit. C, E, K, PP. Ma też sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, cynku a nawet jodu. Działa pozytywnie na cerę, wzrok, wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi.  Pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach.

Sok z buraków jest zdecydowanie niedoceniany. Buraki mają bardzo dużo kwasu foliowego, zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Są cennym warzywem przy lenieniu anemii, sok buraczany wypłukuje toksyny i oczyszcza organizm. Buraki unieszkodliwiają chorobotwórcze bakterie i blokują ich zdolność przylegania do tkanek. I co najważniejsze najlepiej spożywać je na surowo, czyli np. w postaci soku.

Jabłka stanowią dobre źródło witaminy C, wspierają układ odpornościowy i uczestniczą w produkcji kolagenu. Witamina A zawarta w jabłku wpływa na zdrowie i ładny kolor skóry, natomiast potas wzmacnia cały układ nerwowy. Z kolei krzem i wapń wpływają na poprawę kondycji paznokci i włosów. Jednak najistotniejszy jest błonnik zawarty w jabłkach.

Seler korzeniowy zawiera wiele składników mineralnych, m.in. potas, żelazo, magnez, witaminę C (dwukrotnie więcej niż w cytrusach), witaminę B łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Seler oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii, obniża ciśnienie tętnicze, ułatwia trawienie, polepsza pracę serca, nerek. Ponadto sok selera działa uspokajająco na nerwy.

dlaczego powinniśmy pić świeżo wyciskane soki


7 powodów, dla których powinnyśmy pić świeżo wyciskane soki:
  1. Spożywanie surowych owoców i warzyw jest z reguły dla nas najzdrowsze. Nieprzetworzone warzywa i owoce mają najwięcej witamin i minerałów.  W obecności wysokiej temperatury straty cennych substancji odżywczych potrafią być znaczne.
  2. Sok wyciskany na świeżo błyskawicznie dostarczają nam minerały i witaminy. W naszym krwiobiegu znajdują się wciągu 15 minut i od tego momentu nasz organizm może używać cennych substancji do budulca dla tworzenia nowych komórek. Substancje zawarte w sokach są przyswajalne w prawie 90%.
  3. Świeżo wyciskane soki znakomicie alkalizują organizm. Przywrócenie prawidłowego pH organizmu działa cuda: daje energetycznego kopa (lepszego niż kawa), poprawia się nam jasność umysłu, potrzebujemy mniej snu, poprawia się wygląd skóry.
  4. Są świetne w oczyszczaniu naszego organizmu z toksyn i szkodliwych produktów rozpadu w przemianie materii. Jeden dzień w tygodniu na samych świeżo wyciskanych sokach i surowych warzywach i owocach to dobry sposób na oczyszczony organizm.
  5. Wzmacniają nasz system immunologiczny.
  6. Cena za taki sok jest znacznie niższa niż za lekarstwa czy kremy na zmarszczki. Ile kosztuje kilogram marchwi, czy jabłek?
  7. Przy odchudzających terapiach są niezastąpione, ułatwiają trawienie tłuszczów, są źródłem błonnika i pektyn, mają niską wartość kaloryczną.


świeżo wyciskane soki


A wy lubicie takie soki? Może znacie jakieś fajne przepisy?

Pozdrawiam
Madame Blania

Share:

3 komentarze

  1. uwielbiam świeżo wyciśnięty sok z marchewki... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze kupić w wakacje sokownik albo sokowirówkę, o ile w ogóle jest jakaś różnica w tych maszynach. ;)

    OdpowiedzUsuń